Slimme Verpakkingen Groep 5 & 6

Verpakkingen zijn voornamelijk bedoeld om de inhoud (het product) te beschermen. Vaak gebruik je ze maar één keer. Je kunt ook een verpakking bedenken en ontwerpen, waarbij de verpakking geen afval is, maar een nieuw bruikbaar en nuttig product wordt. Dat noemen ze circulair ontwerpen.

Bij een circulair ontwerp houdt de ontwerper er vooraf rekening mee dat er geen afval is, maar er een nieuw product ontstaat. Het maken van verpakkingen kost energie, water en grondstoffen. Ook brengt het vervuiling met zich mee, wat soms een gevaarlijk probleem is. Als je een verpakking ontwerpt dat na het eerste gebruik ook nog een nuttig voorwerp is, bespaar je veel.

Recycling is een thema wat gelukkig vaak wordt behandeld op school, maar deze lesserie gaat een stap verder en laat kinderen denken en handelen als maker en als producent. De lesstof wordt niet lineair gegeven, maar met een digitaal leermiddel. Na een klassikale introductie gaan de leerlingen zelf ontdekken en maken ze competenties eigen. Door deze persoonlijke aanpak zal het proces en het eindproduct sterk verschillen. Het uitgangspunt is wel voor elk kind hetzelfde: ‘Hoe kun je iets verpakken, zonder dat het afval oplevert na gebruik?’

Doelgroep:

PO groep 5 & 6 (ook geschikt voor groep 7 & 8)

Wereld van Techniek:

Water, energie & veiligheid

Aantal lessen:

3 + startworkshop & evaluatie leerkrachten

Lesduur:

120 minuten (pauze mogelijk)

Uitvoering:

Vakdocent i.s.m. groepsleerkracht

Locatie:

Op school, in eigen klaslokaal

Prijs:

Lessen:  €394,80 per klas
Startworkshop: €180 per school
Materiaal: €5 per leerling
Reiskosten: €13,80 per dag 

Back To Top